Prologi

4.10.2012

Tämä blogi on osa kirjallisuustieteiden yliopisto-opintojani. Tapa jolla nämä blogimerkinnät on koottu käy ilmi niitä lukiessa. Kaikki materiaali, joka ei liity ensisijaisesti tapahtumiin, on jätetty pois. Koska osa materiaalista on luvatta lainattua, henkilöiden nimet on muutettu ja olen pyrkinyt siihen että paikkoja ei voi tunnistaa. Muuten tekstit ovat alkuperäisessä muodossa. Tekstin tapahtuma-aikaan olin ihan tavallinen kaksitoistavuotias, ja koen olevani edelleen tasapainoinen ihminen. Järjellä en pysty tapahtumia selittämään, joten annan blogimerkintöjen puhua puolestani. Nämä tekstit luettuaan lukijan vastuulle jää mihin hän uskoo ja mihin ei. Kirjoitan materiaalia puhtaaksi sitä mukaan kun ehdin ja pyrin julkaisemaan uutta materiaalia aina tiistaisin ja torstaisin. Jotta pysyt tarinassa mukana, kannattaa aloittaa lukeminen vanhimmasta tekstistä.

Eemeli

torstai 3. tammikuuta 2013

Videolitterointi, sunnuntai 11.8.2002Kuva on vinossa ja heiluu, mutta vakautuu vähitellen. Näkyy neonputkin valaistu sairaalahuone, sänky jonka laidalla istuu kumarainen hahmo, Hilla. Benny työntää pyörätuolin sängyn viereen. Hilla yskii.

-Jaksatko? Benny kysyy toiveikkaasti. Hilla ojentaa kätensä kohti pyörätuolia.
-Ei tässä ole aikaa jutella, työnnä tuoli lähemmäs.

Benny tekee niin kuin Hilla pyytää ja tarttuu sitten tätä käsipuolesta, auttaa ylös, mutta Hilla ei jaksa seistä kuin hetken ja istuu sitten raskaasti takaisin sairaalasängylle.

- Eero, auta sä toiselta puolelta. Benny sanoo.
Eero astuu epävarmasti kuvaan, lähemmäs sänkyä. Hilla yskii vähän, vetää henkeä ja huomaa sitten Eeron. Hän katsoo Eeroa pitkään.
-En usko että se haluaa auttaa. Meillä on melko lailla pahaa verta. Hilla sanoo ja puhe kuulostaa vaivalloiselta.

Hilla yrittää nousta uudelleen ja Benny auttaa, mutta Hillan voimat alkavat taas loppua kesken. Ella on juuri tulossa apuun kun Eero astuu lähemmäs Hillaa ja tarttuu tätä toisesta käsipuolesta. Yhdessä Bennyn kanssa he auttavat Hillan pystyyn ja pyörätuoliin. Se käy yllättävän nopeasti.
Hilla hengittää raskaasti voimakkaan ponnistuksen takia ja katsoo Eeroa.
-Sinusta on tullut iso mies. Luulin ettet kestäisi viikkoakaan.
Eero ei vastaa, ei ole koskaan vastannut mihinkään, astuu vain kauemmas Hillasta ja pyörätuolista.

-Eikös teitä ollut viimeksi neljä pentua? Hilla kysyy Ellalta.
Ella nyökkää ja kumartuu pyörätuolin viereen.
- Meitä on neljä, edelleen. Maja ei vaan päässyt…se ei voinut tulla.
-Maja on muuttunu liskoksi, ei sitä voinu tuoda tänne. minun pikkupojan ääneni sanoo kännykkäkameran takaa.
Ella kääntyy ärtyneesti kohti kameraa.
– Bennyn vanhemmat on muuttunut susiksi, mun ja Ellan vanhemmat kovaa vauhtia muuttumassa. Joten aletaan mennä. minä jatkan, ja äänessäni on erilaista varmuutta kuin ennen. Se sanoo, että älä holhoa, me olemme tässä yhtä syvällä kaikki, minä yhtä paljon kuin sinäkin.
Hilla katsoo kameran ohi, minua kohti.
- Olen eniten huolissani tuosta sinun varjostasi. Hilla sanoo.
- Jos se ehtii saavuttaa sinut, on samantekevää puranko loitsun vai en. Sinun on joka tapauksessa lähdettävä sen mukaan.
Hetkeksi kaikki kääntyvät katsomaan minua kohti, ja vaikka se ei näykään kuvassa, tiedän heidän katsovan minun taakseni. Hahmo on seisonut siellä aamusta asti, vain metrin päässä takaraivostani.
- Mennään. Benny sanoo hiljaa. – Nyt heti.

Kuvassa näkyy kuinka avaan sairaalahuoneen oven. Benny työntää pyörätuolissa istuvan Hillan ulos, Eero, Ella ja minä kameroineni seuraamme perässä.Käytävällä Benny viittoo Eeron työntämään pyörätuolia. Eero vaikuttaa hämmentyneeltä, mutta tekee niin kuin Benny pyytää. 

Lähestymme osaston vastaanottotiskiä, kiristämme huomaamattamme vauhtia. Olemme jo melkein ohittaneet tiskin, jonka takana ei istu ketään, kun takaamme kuuluu huuto:
- Hei hei, hetkinen! Mihinkäs te olette matkalla.
Kamera kääntyy osoittamaan tulosuuntaamme. Kuvassa pieni, vaalea sairaanhoitaja kävelee rivakasti meitä kohti.
- Mitä täällä tapahtuu? nainen kysyy kun hän saapuu luoksemme. Hän vilkaisee puhelinta, jota käytän kamerana, muttei sano siitä mitään.
- Me tultiin hakemaan Hilla. Ella sanoo. – Vihdoinkin. Ei se halua olla täällä, vaan se haluaa kotiin. Vai mitä Hilla?
- Totta kai. Tarpeeksi tätä osastolla makaamista. Hilla sanoo reippaasti, mutta yskii heti perään.
- Vai niin. hoitaja sanoo. – Aika äkkinäinen päätös, varsinkin kun rouva ei ole hyvässä kunnossa.
- Neiti. Hilla korjaa.
- Niin, neiti, anteeksi. hoitaja jatkaa, kääntää sitten katseensa Eeroon: -Ja te olette?

Eero katsoo hoitajaa. Ellan ilme muuttuu, samoin Bennyn. Kasvoille ilmestyy lähes epätoivoinen kireys. He ovat varmoja jäävänsä kiinni, varmoja siitä että mitään ei ole enää tehtävissä. Muistan itse tunteneeni täsmälleen samoin.
- Eero.
Ääni on vieras, koska en ole ikinä ennen kuullut sitä. Eero ei puhu, ei ole koskaan puhunut. Ja nyt hän vastaan hitaasti, mutta rauhallisesti hoitajan kysymykseen. Ella ja Benny tuijottavat Eeroa hämmästyneinä, eivät usko korviaan. Muistan ajatelleeni itsekin, että kuvittelin koko jutun, että ääni kuului varmasti vain minun omassa päässäni.

- Eli oletteko te Hillan poika?
Kestää hetken ennen kuin Eero nyökkää, ja samanaikaisesti Hilla vastaa että tottahan toki, kuka muu häntä täältä nyt tulisi hakemaan kuin oma lapsi.
- Niin, anteeksi mutta luulin kun olette neiti ettei teillä ole-
- Ei lasten tekemiseen ainakaan ennen avioliittoa tarvittu, eikä tietääkseni nykyäänkään. Hilla sanoo tuikeasti.

Hoitaja menee vaikeaksi, punastuu. Benny hymyilee, hänen silmissään on taas toiveikas katse.
- No ei, ei tarvita. Mutta allekirjoitus minun täytyy saada. Teiltä molemmilta. hoitaja yrittää olla kuin kukaan ei huomaisikaan hänen kirkkaasti punoittavia poskiaan. Hän menee vastaanottotiskin taakse, etsii lomakkeen ja kynän ja ojentaa ne Eerolle. Eero kirjoittaa hitaasti oman nimensä ja ojentaa sitten lomakkeen Hillalle.
- No niin, Hilla sanoo antaessaan lomakkeen takaisin hoitajalle. –Painutaan hiiteen täältä.
  Kuva heilahtaa. Hetken aikaa siinä näkyy kaistale harmaata lattiaa ja minun kuluneet tennarini, ennen kuin nauhoitus päättyy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti