Prologi

4.10.2012

Tämä blogi on osa kirjallisuustieteiden yliopisto-opintojani. Tapa jolla nämä blogimerkinnät on koottu käy ilmi niitä lukiessa. Kaikki materiaali, joka ei liity ensisijaisesti tapahtumiin, on jätetty pois. Koska osa materiaalista on luvatta lainattua, henkilöiden nimet on muutettu ja olen pyrkinyt siihen että paikkoja ei voi tunnistaa. Muuten tekstit ovat alkuperäisessä muodossa. Tekstin tapahtuma-aikaan olin ihan tavallinen kaksitoistavuotias, ja koen olevani edelleen tasapainoinen ihminen. Järjellä en pysty tapahtumia selittämään, joten annan blogimerkintöjen puhua puolestani. Nämä tekstit luettuaan lukijan vastuulle jää mihin hän uskoo ja mihin ei. Kirjoitan materiaalia puhtaaksi sitä mukaan kun ehdin ja pyrin julkaisemaan uutta materiaalia aina tiistaisin ja torstaisin. Jotta pysyt tarinassa mukana, kannattaa aloittaa lukeminen vanhimmasta tekstistä.

Eemeli

torstai 6. joulukuuta 2012

Litteroitu video, perjantai 9.8.2002

Video alkaa Bennyn lähikuvasta. Tai oikeastaan Bennyn nenästä. Sitten tämä peruuttaa taaksepäin ja katsoo kameraan. Bennyn takaa avautuu näkymä Ellan ja Eemelin kodin olohuoneeseen.

Benny: Me aiotaa kokeilla yhteyttä siihen vesityyppiin, jonka kanssa Ella on jutellut. Me päätettiin nauhoittaa tää, mikäli jotain menee pieleen ja jotta mä myös näkisin mitä tapahtui.

Ella kävelee Bennyn luo. Hänestä näkyy vain lantion alue.

Ella: Mä oon edelleen sitä mieltä että tää on huono idea. Sä otat ihan turhan suuren riskin.
Benny: Mut sä sanoit, et Tanja oli seuraavana päivänä ihan ok, eikä vaikuttanut muistavan koko juttua.
Ella: Mutta me ei voida tietää, et kuka sieltä tulee. Se sanoi että niitä on muitakin.
Benny: Jos sieltä tulee joku muu, niin sä lyöt muo tolla pesäpallomailalla, juokset ulos ja lukitset ton oven. Mehän käytiin tää jo läpi.

Ella laittaa kädet puuskaan ja kävelee sohvalle, joka näkyy Bennyn taustalla. Sohvan reunaan nojaa pesäpallomaila. Ella istahtaa sohvalle ja katsoo mielenosoituksellisesti ulos ikkunasta. Benny kääntyy tämän puoleen. Bennyn liikkuessa, hänen takaansa paljastuu sohvan vierellä lattialla punainen ämpäri.

Benny: Jos sulla on parempi idea niin ole hyvä ja jaa se nyt. Me ei saada siltä naiselta apua, me ei tiedetä mitä meidän pitäis tehdä seuraavaksi ja mä en aio istua sun huoneessa odottamassa että tää pahenee.

Ella istuu hiljaa ja katsoo ulos. Sitten hän huokaa ja kääntyy Bennyyn päin. Ella nyökkää.

Ella: Aloitetaan sitten.

Benny kävelee Ellan viereen sohvalle. He katsovat hetken toisiinsa ja Benny ottaa ämpäristä keltaisella kuupalla vettä. Hän nostaa kuupan huulilleen ja juo sen tyhjäksi. He odottavat hetken. Kun mitään ei tapahdu Benny nostaa kuupalla lisää vettä ämpäristä ja juo.

Benny juo monta kuupallista. He eivät puhu mitään. Ella on nostanut jalat sohvalle ja kietonut kädet polviensa ympärille. Hän seuraa tarkasti jokaista Bennyn liikettä.

Kymmenennen kuupallisen kohdalla Benny vavahtaa ja kuuppa tippuu hänen kädestään. Ella hätkähtää ja aikoo refleksinomaisesti tarttua Bennyyn, mutta vetäytyy taaksepäin, kun poika nostaa katseensa. Video on kuvattu sen verran kaukaa, että on vaikea saada selkeää kuvaa, mutta valon osuessa ikkunasta Bennyn kasvoille ne kiiltelevät kosteudesta. Bennyn housuille tippuu vesipisaroita.

Ella liikahtaa kauemmaksi ja tarttuu toisella kädellä mailaan. Benny nostaa kädet eteensä kuin näyttääkseen ettei yritä mitään. Ella rentoutuu hieman mutta ei irroita otetta mailasta.

Benny: Ella?
Ella: Kuka? Tai mikä sä oot?

Benny koskettaa rintakehäänsä.

Benny: Kerkko.
Ella: Kerkko?
Benny: Miksi olen täällä? Sinun pitää varoa. Minä sanoin että sinun pitää varoa.
Ella: Me tarvitaan apua. Pystytkö sä auttaamaan? Me ei tiedetä mitä me voidaan tehdä.

Ella irroittaa otteen mailasta ja kumartuu lähemmäs poikaa. Benny nostaa käden ylös koskettaakseen Ellaa. Ella vetäytyy taaksepäin. Bennyn käsi jää ilmaan paikoilleen.

Benny: Se on ääni. Kuin laulu. En ollut ja sitten heräsin. Ja laulu oli kaikkialla vaimeana. Minun oli pakko uida sitä kohti. Se on nälkää.

Benny laskee kätensä. Hän katsoo pois Ellasta.

Benny: Se ääni tulee sinusta. Se laulu. Se kaikuu kaikkialla vedessä. Ja kaikki heräävät. Kaikki uivat kohti. Ne haluavat sinut, ne haluavat laulun. Et saa mennä veden lähelle.
Ella: Haluatko sinä?

Benny kääntyy katsomaan Ellaa.

Ella: Haluatko sinäkin sen laulun? Miksi et yritä ottaa sitä niin kuin muut?
Benny: Se on väärin. Toisen laulua ei saa ottaa. Se on väärin. Kun toisen laulun vie, vie kaiken. Ja sitten ei ole mitään. En ollut mitään. Mutta heräsin. Kaikki heräsivät.

Benny nostaa uudelleen kätensä ja kurottaa kohti Ellaa. Ella ei väistä vaan katsoo poikaan. Benny koskettaa varovasti Ellan poskea. Hän silittää varovasti ja kääntää hiuskiehkuran Ellan korvan taakse. Ella pysyy liikkumattomana.

Benny: Se on niin kaunis. Se laulu. Voisin vain olla tässä, tuntea sen.

Ella ja Benny katsovat hetken toisiaan hiljaa.

Benny: Se on Hilla, se lähde. Hilla makaa sairaalassa, Hillan laulu on vain murinaa. Se on tahroina sinussa, minä näen ne.

Benny koskettaa Ellan olkapäätä ja hiuksia.

Benny: Tahroja on tässä ja tässä. Niitä on myös pojassa.

Benny osoittaa itseään.

Benny: Tahrat pitää saada pois, mutta vain Hilla pystyy siihen.
Ella: Mutta kun se ei auta. Se on vihainen meille. Mä en tiedä miten me saadaan se auttamaan.
Benny: Hilla ei ole paha, Hilla on vain surullinen, peloissaan. Hilla on ihan yksin. Hilla jäi ihan yksin.

Bennyn käsi tipahtaa Ellan poskelta ja hän katsoo maahan. Suuria pisaroita tippuu Bennyn naamalta hänen housuilleen sekä lattialle. Ella kumartuu pojan puoleen ja koskettaa tätä varovasti olkapäähän. Benny ei nosta katsettaan.

Benny: Sanokaa Hillalle että Kerkko pyytää auttamaan. Ja muistuttakaa että käy kultaisna käkenä, hopiaisna kyyhkyläisnä, kätke kynnet karvoihisi, hampaat ikenihisi.

Bennyn ruumis vavahtaa ja kouristuu kasaan. Hän oksentaa ämpäriin ryöppynä vettä. Sitten Benny lysähtää kasaan. Ella ottaa pojasta kiinni ennekuin tämä valahtaa alas sohvalta. Benny kaatuu Ellan syliin. Video katkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti